Οργάνωση
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην επετειακή ημερίδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής του Ε.Κ.Π.Α., με τίτλο «Γενετική 2024: 1999-2024, 25 χρόνια Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής: Εξελίξεις και Μελλοντικές Εφαρμογές της Γενετικής στην Ιατρική». Η εκδήλωση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ιατρών, επαγγελματιών υγείας και βιοεπιστημόνων, θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη συμμετοχή και φυσική παρουσία το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πολεμικού Μουσείου.
Από το 1953, που αποκαλύφθηκε η δομή του DNA, οι εξελίξεις στη Γενετική υπήρξαν ραγδαίες και οδήγησαν στην πλήρη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος αλλά και την ανάπτυξη νεότερων τομέων όπως η επιγενετική, η μεταφραστική έρευνα, η πρωτεομική κ.α. Έκτοτε, και σε κάθε τομέα, η μεταφορά γνώσης από τους πάγκους των εργαστηρίων στην κλινική πράξη (“frombenchtobedside”) εξυπηρετεί την αποκάλυψη νέων ευρημάτων, την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων γενετικών μηχανισμών, και τη βέλτιστη διαχείριση των γενετικών νοσημάτων, των ασθενών, των οικογενειών τους και το σύνολο της κοινωνίας. Το ΕΙΓ αναδύθηκε από το «Εργαστήριο Παιδιατρικής Κλινικής» του Π.Γ.Ν.Π.Α «Η Αγία Σοφία» (ΦΕΚ 190/Α’/1963) και ιστορικά υπήρξε το πρώτο, πανελλαδικά, εργαστήριο που εφάρμοσε μεθόδους κυτταρογενετικής και μοριακής βιολογίας αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία της Γενετικής στην Ιατρική. Από το 1999, (ΦΕΚ 108/1999) αποτελεί αυτοτελές Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α. και του εργαστηριακού τομέα του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της χώρας («Η Αγ. Σοφία») και το 2023, μετά από χιλιάδες διαγνώσεις σπάνιων ασθενών, αναγνωρίσθηκε και επισήμως από το Υπουργείο Υγείας ως Εξειδικευμένο Διαγνωστικό Εργαστήριο Σπάνιων Γενετικών Νοσημάτων (ΦΕΚ Τεύχος Β΄2655/21.4.2023/ υπ. Αριθμ. Γ.Π. Υ.Π.Σχ./οικ. 22469).
Για την σταθερή συνδρομή τους στο έργο μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλες τις προηγούμενες διευθύνσεις και μέλη του ΕΙΓ που συνέβαλαν στην ανοδική του πορεία, τους επαγγελματίες υγείας και τους συνεργάτες μας για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν, την Ιατρική Σχολή και το Ε.Κ.Π.Α., για την μόνιμη συμπαράσταση στους επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς μας στόχους, τη Διοίκηση και τα θεσμικά όργανα του Π.Γ.Ν.Π.Α. «Η Αγία Σοφία» για την πολυετή συνεργασία και υποστήριξη, καθώς και τις πολιτικές ηγεσίες. Στο σημείο αυτό να μην ξεχάσουμε την ιδιαίτερη ομάδα των «σπάνιων ασθενών», και των οικογενειών τους, με τους οποίους συμπορευόμαστε με κοινό στόχο, τη προώθηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στην σωστή διάγνωση και ιατρική υποστήριξη.
Καλούμε όλους να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και να συνεισφέρουν με τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια μας να μεταφέρουμε την γενετική στην πρώτη γραμμή των υπηρεσιών κλινικής και εργαστηριακής διάγνωσης, και την εφαρμοσμένη έρευνα γενετικών νοσημάτων, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με σπάνια γενετικά νοσήματα, αποδίδοντάς τους τη θέση που τους αναλογεί στο ιατρικό γίγνεσθαι και την καθημερινή ιατρική πράξη.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Jan Traeger – Συνοδινού
Καθηγήτρια – Διευθύντρια Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής
Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Οργάνωση:
Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής
Ιατρική Σχολή
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
http://www.iatrikigenetiki.med.uoa.gr/
Τόπος διεξαγωγής:
Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη 2-4, Αθήνα 106 75, Τηλέφωνο: 21 0725 2974
Ημερομηνία & ώρα διεξαγωγής:
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Πιστοποιητικό παρακολούθησης:
Τα πιστοποιητικά παρακολούθησης θα αποσταλούν μετά το πέρας στο e-mail και με ονοματεπώνυμο με τα οποία έχει πραγματοποιηθεί η εγγραφή.
Απαραίτητη προϋπόθεση παραλαβής του πιστοποιητικού, είναι η παρακολούθηση περισσότερο του εξήντα τοις εκατό (60%) του συνολικού χρόνου της Ημερίδας, βάσει των ρητών οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι ΔΩΡΕΑΝ